lauantai 15. heinäkuuta 2017

Välittäjiä on monenlaisia

Kyseessä siis kiinteistönvälittäjät; Mikä meni hyvin, mikä tökkii? Tässä omia kokemuksia, mutta erityisesti haluaisin kommentteja teiltä lukijoilta, millaisia kokemuksia teille on karttunut?

Omat kokemukseni rajoittuvat lähinnä ostajan rooliin, olen tähän mennessä ostanut kuusi asuntoa/kiinteistöä ja myynyt yhden.

Viime aikoina on on tullut vastaan monta välittäjää, joilta on yritettävä nyhtää isännöitsijäntodistusta ja liitteitä, mielestäni nämä on ihan perus dokumentit mitkä pitää saada nähtäväksi, ennenkuin edes lähtee asuntoa katsomaan tai keskustelee kohteesta sen enempää.

Toisilta taas ei saa mitään vastausta kun yrittää sopia näyttöaikaa kohteeseen. Eikö välittäjät nimenomaan tee asiakaspalvelutyötä?

Oma prosessi menee yleensä näin: Katson Etuovesta ja muista sivustoista potentiaalisia kohteita, lähetän viestin välittäjälle ja pyydän isännöitsijäntodistuksen liitteineen sähköpostiin. Jos kaikki näyttää sen jälkeen hyvältä sovin näytön ja käyn katsomassa asuntoa -> tarjous, jos kaikki edelleen kunnossa.

Isännöitsijäntodistus ja liitteet


Osalta onneksi saa issarin liitteineen lähes samantien, tai viimeistään seuraavana päivänä. Joiltakin ei saa vastausta ikinä tai vastaus tulee parin viikon kuluttua. On välittäjälläkin oikeus lomaan, mutta kannattaisiko myynti-ilmoitukseen päivittää yhteyshenkilöksi joku joka ei satu olemaan lomalla. Mikä on tämä asiakaspalvelija, joka ei vastaa koskaan?

"Saisinko isännöitsijäntodistuksen liitteineen sähköpostiin, kiitos.", tämän pitäisi kertoa selvästi mitä pyydän ja haluan nähdä. Toisinaan saan pelkästään isännöitsijäntodistuksen, entä ne liitteet...? Miksi niitä ei lähetetty, mitä halutaan salata?

Tällä viikolla oli taas vastaava tilanne, katsoin erästä kohdetta, jonka tulevissa remonteissa oli vain maininta katso "PTS.", pyysin isännöitsijäntodistuksen ja liitteet nähtäväksi, en liitteitä kuitenkaan saanut. Isännöitsijäntodistuksessa lukee tulevien remonttien kohdalla "Katso PTS.", katsoisin, jos minulla olisi se! Pyydän uudestaan ja viimein saan liitteet sähköpostiin. Rullailen kohtaan PTS, no niin, tämä olisi voinut lukea jo myynti-ilmoituksessa, remontteja pukkaa ihan huolella ja voit varata remonttivaraa monta sataa euroa. Tuhlasin aikaani turhaan, välittäjän aikaa meni myös turhaan, kukaan ei saavuttanut tällä toiminnalla mitään. Miksi näin toimitaan? Eikö kiinteistönvälittäjän kuulu tuoda asiat esille, eikä piilotella mitään?

Asuntonäyttö


Kävin katsomassa erästä kohdetta, jossa oli yleinen näyttö. Pyysin etukäteen isännöitsijäntodistuksen liitteineen, yllätys yllätys. En saanut näitä etukäteen. Kävin näytöllä, annoin yhteystietoni välittäjälle, joka sanoi laittavansa dokumentit minulle vielä samana iltana. Tästä on nyt kulunut kolme vuorokautta, enkä ole vieläkään nähnyt yhtään viestiä välittäjältä. Ei ilmeisesti ole kovin kiirettä kohteen myynnillä.

Valmiiksi vuokrattu kohde


Miksi lähes poikkeuksetta vuokranmäärä on jätetty pois myynti-ilmoituksesta? Eikä jokainen vuokraisäntä ole kiinnostunut tietämään millä tasolla vuokra on tällä hetkellä? Näitä surullisia ilmoituksia tulee vastaan joka viikko. Vain harvat on tähän mennessä oppineet heti ilmoittamaan vuokratason.

Sitten kun vuokranmäärää alkaa kyselemään, saa yleensä vastauksena jotain näistä: "Voisi se olla enemmänkin", "Ei ole kehdannut nostaa vuokraa, kun on hyvä vuokralainen", "Hyvä tuotto, 4.2%". Taas hukattiin potentiaalisen ostajan ja välittäjän aikaa turhaan. Kertokaa se vaan suoraan, kiitos.

Sopii sijoittajalle


Nyt kun pääsin valittamaan, niin miksi lähes kaikissa yksiöissä mainitaan "Sopii hyvin vuokraamiseen" ja "Hyvä vuokratuotto"? Lähes kaikki näistä on ainakin omalta kohdaltani osoittautunut epäsopiviksi ja tuotto on jäänyt aivan liian kauas järkevistä tavoitteista.

Mutta hei! Onneksi on teitä hyviä ja luotettavia välittäjiä myös olemassa!


Te, joilta saa aina kaiken pyyntämänsä materiaalin nopeasti, näytöt järjestyy hyvin sujuvasti, tarjouksen teko onnistuu vaivatta ja kaupat saadaan hoidettua mallikkaasti! Jotkut teistä jopa saattaa moikata muuten vaan kadulla törmätessä ja vaihtaa muutaman sanan, ihmisiä kuitenkin olemme kaikki? Kiitos, että jaksatte tehdä työtänne kunnolla!

Jos Oulun seudulta joku välittäjä lukee tämän ja tunnistaa olevansa hyvä välittäjä, niin laitahan kommenttia tai viestiä twitterissä. Kontakteja tarvitaan :)

5 kommenttia:

 1. Itse olen törmännyt moneen välittäjään ja tiedän, että heitä on vähän joka lähtöön. Ymmärtääkseni osa haluaa ihmiset paikalle ennen suurempia tietoja, koska uskovat voivansa myydä asunnon puhumalla. Ei ole vaikea päätellä mikä siinä menee pieleen, kun on kyse vähintäänkien kymmenien tuhansien ostoksesta. Tapansa kaikilla. Sen enempää en heidän toimintatavoistaan tiedä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvoin viitsii lähteä paikalle, jos ei papereita saa ensin.

   Poista
 2. Eräs kiinteistömaailman välittäjä ei suostunut lähettämään isännöitsijäntodistusta. Vetosi hyvään välittäjä tapaan. Jotkut välittäjät toimittavat kaikki tiedot ja enemmänkin kun olen pyytänyt asiakirjoja nähtäväksi. Tälläistä asuntoa on mukava mennä katsomaan, kun tietää jo valmiiksi asioista asunnosta. Sitten on välittäjät, jotka lupaavat laittaa tiedot näytön jälkeen, mutta tietoja ei ole vielä tänäkään päivänä näkynyt... Ehkä huomenna :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavoista poiketen kävin katsomassa erästä asuntoa ennen asiakirjojen saamista. Odottelen edelleen papereita nähtäväksi, kai tästä jo viikko on mennyt. Myyjä olisi kyllä mielellään ottanut tarjouksen vastaan heti näytöllä, olisikohan muistanut näyttää papereita siinäkään vaiheessa :D

   Poista
 3. Vuonna 2021, mikään ei ole muuttunut, ihan samat ongelmat edelleen..

  VastaaPoista